A nagy nap

Kedves Menyasszony és Vőlegény!

 Az esküvő pecsételi meg igazán két ember életét?!
 
Hisz:
" Milyen csodálatos nap-nap után felébredni,
ki nyújtani kezeteket s rá eszmélni,
nem csak álom volt mit álmodtatok, 
 hanem valóban egymás karjaitokban vagytok"
 
Mi hiszünk benne....
És örülünk, hogy Ti is így látjátok
.
Ez az oldal azért jött létre,hogy a sok éves tapasztalatot átadjuk Nektek, mert ennek a Nagy Napnak olyannak kell lennie amit megálmodtatok.
Szeretnénk olyan tanácsokkal szolgálni, amely valóban  hasznosak!
Lesznek:  jogi tanácsok, meghívók, versek, betűtípusok, idézetek, köszönő ajándékok......
Hogy ne csináld-és miért?!,
Rengeteg  öltekkel és tanácsokkal  fogunk szolgálni:
 Hogy szervezd a saját esküvődet, dekorációt,  mit hol szerezz be.......egyszóval rengeteg érdekes és hasznos dolgok egy csokorba kötve.
 
Az oldalt folyamatosan szerkesztjük és bővítjük.
 
 
Hát lássuk.  :)
 
1. A nagy nap:
Minden kislány már az óvodában azt álmodta, hogy érte jön a  szépséges herceg, fehér paripán és  csodaszép úton mennek, madarak dalolnak, mindenki szereti és csodálja Őket.
A fiúk játék karddal harcolnak, vívnak, birkóznak a kiválasztott lánykáért, hogy elnyerjék kis mosolyukat.
Az-az a Vőlegény megvívott szíve választottjáért, a mennyasszony pedig bízik az Ő lovagjában.
És eljő a nagy nap mikor a menyasszony amit kiskorában álmodott, megvalósíthatja szíve választottja oldalán.
A mennyasszonyi ruha álom szép legyen, a vőlegény ruhája gyönyörű legyen, szertartás, étterem, dekoráció, autó,.....tökéletes legyen. A Nagy Napon szorgos segítők legyenek kik azt a pillanatot teremtik meg egész nap amit megálmodtatok. Minden összhangban legyen és mikor végig mentek ezen az úton úgy érezzétek mintha a felhők fölött járnátok-kelnétek.
Hogy lehet elérni, hogy ne legyen kapkodás és fejetlenség? Ne maradjon kis semmi ami számotokra fontos? Hisz ne feledjétek, ez az-az a nap mikor mindennek tökéletesnek kell lennie, nincs rá lehetőség, hogy megismételjétek! Nincs főpróba.
Nincs olyan: -Nem baj, így is jó volt! Vagy -Nem baj,majd jövő héten jobb lesz.
 
Ne vállaljátok túl magatokat, mert mire a nagy naphoz értek elfáradtok lelkileg és fizikailag is.Ne terheljétek a családot hogy ki mit intézzen, mert így is úgy is NEKTEK KELL DÖNTENI.  Lehet, hogy nem is lesz az amit eredetileg elképzeltetek és belenyugodtok.
("- végső jó nem?" )
Mivel nem szeretnétek megbántani ki jót akart Nektek!!
 
Viszont gondoljatok bele, mennyi idő mire egy kisebb családi vacsorát összehoztok otthonotokban, mennyi előkészület kell hozzá, ( megvenni a szükséges dolgokat) elkészíteni ( ételek, sütemények, desszertek, asztalterítés,) minden étel aminek kell meleg legyen, mikor megjönnek a vendégek tipp-topp legyen a lakás, ház, asztal, étel és kisimult arccal boldogan, frissen, üdén várni a vendégeket.
A vendégeket természetesen szórakoztatni illik/kell, hogy emlékezetes legyen az ünnep számukra és számotokra is.Gondolni olyan valami pluszra -ami  a családnak, barátoknak egy kis figyelmesség vagy egy kis személyre szabott kedvességgel kedveskedni.
 Hisz így nem lesz átlagos!
Ezek a kis "apróságok éreztetik  és teszik feledhetetlenné.
 
Majd hajnalban a vendégsereg hazamenetele és jön még a java: az asztal leszedés, mosogatás, dekoráció bontás,..... étel ital csomagolása és még ki tudja milyen feladat vár ilyenkor a háziasszonyra,házigazdára.
Nem akarok senkit elriasztani, csak szeretném ha végig gondolnátok, hogy mi mindennel jár egy ESKÜVŐ megszervezése.
Ez az oldal azért jött létre, hogy segítsünk. Segítsünk abban, hogy az egészet átlássátok, a hibákról is beszélni fogunk, hisz utólag már okosabb az ember, de akkor már késő.
Ne mondjátok azt a végén:
 -Végül jó volt. NEM!- Hanem: IGEN JÓ VOLT!!!
Szóval száz szónak is egy a vége: Legyen a nagy nap igazán NAGY NAP! :)
2. egy kis jog:  folyt köv.
3. Szervezés:
Sokszor lehet hallani, hogy a kitűzött esküvő napja előtt 1 évvel már érdemes felkeresni az anyakönyvezetőt milyen papírok szükségesek, mik azok a dolgok melyet be kell szereznetek: gyertya, gyertyatartó, dísz homok, pezsgő, pezsgőspohár a részetekre.
Ekkor még az időpontot nem tudjátok lefoglalni, viszont ha rugalmas az anyakönyvezető ceruzával be tuja írni telefonszámmal együtt a kiválasztott dátumot és  időpontot.  Ami nagyon fontos! Akkor menjenek a végleges egyeztetésre mikor az anyakönyvezető  tanácsolja! Ne később, mert lehet, hogy az az időpont már foglalt lesz! Egy nap akár 3-4 esküvő is előfordulhat.
Az időpontnak harmonizálni kell  a  templomi szertartással, a fotóssal ( kültéri, beltéri fotózás), videóssal, vőféllyel......
 Érdemes átgondolni: hogy jó e ha egy napon van a polgári és a templomi szertartás? ( Polgári szertartás,gratulációk fogadása, templomi esküvő, szintén gratulációk fogadása, közben  előtte-utána fotózás, (kültéri, műtermi), és még nem kezdődött el a lagzi.
Ha úgy is gondoljátok, hogy "csak" a szűk család legyen ott az anyakönyvezetőnél majd a templomnál találkoztok a násznéppel, vendégekkel biztos vagyok benne, hogy meg fognak kérdezni titeket:
-Polgári szertartás nem lesz?
-Mi nem mehetnénk?
Ne feledkezzünk meg azokról, akik még nem házasodtak össze, vagy még  nem voltak esküvőn. Biztos vagyok benne, hogy Ők is ott szeretnének lenni.
. A násznép döntsön, hisz ez egy olyan nap, ahol a többiek is szeretnének betekintést nyerni eme szép napnak minden pillanatára. 
 
Templomi szertartás: az Atya mindent részletesen elmond, mi után mi fog következni, egy kis próba is van.
Szombatonként általában több szertartás is lehet misével vagy anélkül . 
Akár 2-3 esküvő is lehet. De az "utolsó pillanatban" akár még egy esküvő is becsúszhat.  Így érdemes a többi párral megbeszélni, milyen dekoráció legyen a templomban. Hisz a két esküvő között nagyon rövid az idő,
Így elég nehéz bedekorálni
Konfetti ágyú: Nem összekeverendő az apró pici szilveszteri konfettivel! A konfetti ágyú   különböző színű ,formájú, szalagokat, korongokat, szívecskéket,.... lövell ki. Sűrített levegővel van ellátva, így akár 18 méterre is föl lőheti. A töltet rendkívül könnyű, vékony papírból vagy fémes hatású papírból áll. Polgármesteri hivatalnál,Templomnál, Étterem előtt, teraszon nagyon felemelő, hangulatos látvány.
Menyasszonyi ruha:
Varrás: ha varrni  szeretnétek olyan embert javaslunk, akinek rutinja van a mennyasszonyi ruha varrásban.
    Időben kezdjétek el mert rengeteg munka az anyag választás, szabásminta átrajzolása.100x meg kell gondolni, hogy jó lesz a vágás, tűzés,öltés, próbák,.......
Maga a szabásminta elkészítése szintén egy külön fejezet.
Mennyasszonyi ruha bérlés: Esküvőtök előtt 9-10 hónappal  már érdemes lefoglalni, Édesanyáddal, vagy a legjobb barátnőddel, rokonoddal. 
     Gondoljatok a kiegészítőre, mint pl.: kesztyű, boleró, szütyőke, napernyő,fátyol, kalap, cipő, combfix, fehérnemű.
Ajánlott 4x próbálni!
Ne félj az abroncstól! Nagyon sok olyan mennyasszonyi ruha van, mely kívánja az abroncsot. És ne szabd meg ha javasolhatom, hogy: "elég a kisebb méret" nem biztos , hogy jó döntés. A ruha szabása szabja meg az abroncs méretét.
 Járásra és a leülésre  kell odafigyelni.
1. A ruha szépen rásimuljon az abroncsra,( amit már akkor eligazítanak rajtad mikor felveszed) folyt köv. 
2.Vonuljon a ruha veled együtt. -Vannak apró trükkök mely megkönnyíti és egyszerűvé teszi viselését.
1/a mikor kiválasztjátok és felpróbálod. Ne rémítsen meg, ha katalógust tesz eléd az üzletvezető vagy munkatársa. Ezt azért teszi, hogy megnézze milyen stílus tetszik Neked.Hisz fizikailag képtelenség minden egyes ruhát kibontani (szakszerűen tárolják) és felpróbálni. 
Játszottatok olyat kiskorotokban mikor katalógust néztetek és aki először mutat rá a legszebb ruhára azé lett? Nagyon jó móka volt. Ez a játék a képzeletben volt. 
Viszont ez a valóság.Bátran mutasd meg hogy: ez, ez, ez......ez is jól néz ki.
Komolyra fordítva, így tud kialakítani egy képet a szakember.
1/b: mikor hozzád illesztik a ruhát.
1/c: főpróba, és ha mindent rendben találtatok nincs több szükség próbára.
Nyugodtan várhatod esküvőd napját.
        Javasolni tudjuk, ne vidd haza a ruhát ne "egyedül" öltözzél fel hanem a szalonban öltöztessenek fel, ha nincs hozzá értő kéz pánikot kelthet, egy zipzár beakadás, gomb leszakadás,...stb.
Ami még nagyon fontos a megrendelő lapon amit aláírtok feltétlen legyen rajta a választott kiegészítő pontos leírása is.
Fodrász: Javasolni tudom, hogy készítsetek  próba frizurát, érdemes a csattokra, kontytűre, kövekre, ....gondolni és időbe beszerezni. És az esküvő napján fodrászához ne felejtsd el a fátyolt vagy kalapot és a kiegészítőket elvinni.
Kozmetika/Smink: Javasolni tudom, hogy készítsetek próba sminket.
Műköröm: Fantasztikus a választási lehetőség, a szín, a minta,a díszítés, kő stb.....
Vőlegény ruha:folyt köv...
Éttermek: Érdemes az éttermet több szemszögből nézni.Hol van, mekkora, milyenek a körülmények, megfelel e az abroszuk, poharuk, hány pincér szolgáljon fel, milyen ételeket javasolnak, szeretnétek,
alkohol, üdítők,kávék, milyen minőségűek legyenek. Érdemes egyenként végig menni a tételeken.
Tipp: Mikor a választás eldőlt, csináltassatok az étteremmel egy 2 személyes tálat a kiválasztott menüsorból.
Égi lámpásEste, vacsora után, nagyon látványos. Szintén még újnak mondható nálunk. Az égi lámpásban lévő gyertya  meggyújtva a hő hatására felmelegszik és felszáll.
Fontos: Erdős parkos területen ne használjuk.
Mennyasszonyi torta és sütemények: Ha  fotóról sikerül választani, mert a cukrászda honlapján láttátok, minden esetben mutassák  meg a tortaállványt, és a díszítő elemeket.
Sajnos ennél a szakmánál is van olyan mikor más munkájával ékeskednek. Érdemes kóstolót készíttetni. A szállításról is a cukrászda gondoskodjon. Nem egyszerű és igen veszélyes vállalkozni nem megfelelő tapasztalattal, hisz sok esetben a tortát a helyszínen rakják össze, nem beszélve a hűtésről is gondoskodni kell a szállításkor.
Ezt figyelembe véve  megtaláltátok azt a cukrászdát ami a számotokra a leg megfelelőbb, biztos vagyok benne, hogy a torta tökéletes lesz.
Meghívó: Érdemes több helyen megnézni a meghívókat ma már csodálatosakat lehet kapni, ha interneten választotok mindenekelőtt a minőséget próbáljátok megnézni, nagyon bosszantó tud lenni mikor az utolsó pillanatban érkezik meg és pl.: csúnya a ragasztása, elvan csúszva a belső oldal, nincs jól vágva ( sajnos már láttam kétségbeesett mennyasszonyt. kb. 80Ft/db volt az eltérés  a mi meghívónk és a másik meghívó között.
Esküvő előtt egy hónappal mikor visszajött, hogy nézzem meg mit küldtek nekik, el voltam szörnyülködve, holott figyelmeztettem, ha nem látja tisztelet a kivételnek  ne rendeljen.)
Érdemes az ültető és menü kártyákat is megrendelni, hogy egy stílus legyen. Figyelem olyan ültető kártyát rendelj, amit vállalnak is hogy megírnak, mert ha üresen érkezik, ember legyen a talpán ki tökéletesen megírja.
Asztalszámok:  az asztal számokat mindenféleképpen tudom ajánlani, pláne ha kerek asztalok vannak 80 -120 vagy ennél nagyobb vendégsereg, elég nehezen találja meg a helyét. Hisz gondoljunk bele: a bejárattól az első asztalnál kezdi és lehet, hogy a 8. asztalnál fog ülni. Ültetési rend ez is egy jó ötlet, ez alapján könnyen tájékozni tudnak a vendégek. Tipp.: nagyon jó és gyors megoldás, ha az ifjú pár mikor az étterem belső ajtóban fogadják a vendégeket és mivel Ti állítottátok össze így el tudjátok mondani, hogy kb. merre induljon pl.: jobb soron hátul, vagy középen a 3. asztal. Ezáltal sokkal személyesebb és barátiba lesz a hangulat.
Köszönőajándék:  a köszönőajándék, egy köszönet, hogy eljöttek és egy kedvesség, figyelmesség is egyben részetekről, +egyben  egy asztal dísz is!
Több féle köszönet ajándék van pl.: lehet bonbon, édesség,( tipp:ne legyen alkoholos és ne tartalmazzon egész mogyorót), teavirág, virág mag, ajándéktárgy, mécses,....stb.
Vendégkönyv:  a vendégkönyvben sok jó és vidám emlék születhet. Érdemes vacsora közben elindítani. Biztos, hogy mindenki ott van. Bátorítsuk a gyerekeket is, jó móka, mikor egy "szignót" belefirkant, vagy az ovis jelét vagy éppen a kedven állatkát egy kis étel folttal fűszerezve.
Szalvéta és szalvéta gyűrű: lehet damaszt és dekor szalvéta is, rendkívül jól mutat a szalvétagyűrű hozzá, lehet, organzával, tüllel, szaténnal, deko dróttal, gyönggyel,... díszíteni.
Nagyon nagy munka, leszabni, levágni, összeilleszteni,ragasztani, kötni,....  + természetesen mindegyik egyforma legyen. 
Figyelem! szalvéta szín és szalvéta szín között óriási lehet a különbség.
 Pl.:az olcsóbb szalvétában kevesebb festéket tesznek, mind a drágábba, ezáltal ha külön külön nézzük a szalvétákat egy színűnek tűnnek, de ha egymás mellé tesszük őket köszönő viszonyban sincsenek egymással.
  És akkor derül ki igazán, mikor a dekoráció mellé felkerül egy gyengébb minőségű szalvéta. Az összhang, katasztrófa lehet. Mert totálisan lehet látni, hogy elüt.
Pl.: a bordó selyem masni a székszoknyán a bordó organza a futóhoz, ha egy nem jól kiválasztott szalvétát teszünk, az összhatás a szalvétának barnás vagy fakóhatása, árnyalatú lesz.
Viszont! Egy igazi bordó szalvétát teszünk hozzá, legyen az damaszt vagy dekor szalvéta kiváló és összhangban tökéletes lesz. 
Fotós és videós: higgyétek el nem elég csak a kültéri fotózás. Az a biztos, ha van műtermi is! Hisz lehet, szél, zápor- zivatar.
Ne kockáztassatok. Igen volt olyan párunk akiknek pont akkor nem esett az eső, mikor a fotózást szerették volna készteni, ( előtte és utána is  esett) viszont mi van akkor, ha nem lett volna rá lehetőség.
 Ne bízzátok a véletlenre!
Válasszatok olyan fotóst aki igazít is! Az-az, ne legyen olyan, hogy azért nem sikerült a fotó, mert: a mennyasszony hajtincse az égnek áll,( és nem azért mert a fodrász hibázott!)  fülbevaló a fátyolba beleakadhat,
a láb fej nem áll szépen az abroncs alatt,....stb. mert az csak akkor derül ki, mikor a fotó választás van. Nagyon bosszantó tud lenni, ha azért nem tudják a fotót kiválasztani mert a pl. fülbevaló ferdén áll  viszont a vőlegény , a táj, a nap, az égbolt tökéletes.
Vagy a templomi bevonulásnál, ne csak szemből készítsenek fotót
És még sorolhatnám.
Ha konfetti ágyú van ami kb.30m a kilövési távolságú. A fotósnak ezt is mondják, nehogy lemaradjon a fele. Nagy élmény a lufiposta, minden egyes lufin egy felbélyegzett, saját címre megírt levelezőlap kerül, továbbá legyen feltüntetve, hogy milyen alkalomból, hol és mikor lett felengedve és aki megtalálja küldje vissza. 60km-en  túl is jött vissza levelezőlap.
virágszirom szórás, szintén nagyon látványos és meghitt mikor a koszorús lányok szirmot hintenek.
Kérjenek, már meglévő fotókat, amit ne a szokványos beállítások legyenek.
Kültéri szertartás: a kültéri szertartás fantasztikus, látványos, egyedi. Mindig kiajánlom a dekorációnkat a párnak. Gyönyörű mikor felállítjuk a háttérkaput, beöltöztetjük, feldíszítjük  a székeket, asztalokat.
Ha van rá lehetőség minden féleképpen válasszátok. (Viszont kell lennie B tervnek .)   
Vőfély: Az a tapasztalat, hogy igen is kell a vőfély! Pláne 80 fő felett már feltétlen javasolt. 100-180 vendégseregnél mindenféleképpen ajánlom.
Kell egy olyan ember, ki tudja, mi mikor jön, a vendégeket terelni, a vendégek már bent legyenek a szertartáson és várják az  ifjú párt. Mikor csoportos fotózás van ne lógjon ki senki a szélén mindenki oda figyeljen, mikor elindulna mennyasszonyi kocsival  a násznépet is indítsa ,.......
Nem beszélve az étteremnél mikor az ételeket kihozzák, nyitótáncnál, fátyol levétel,........menyecsketánc, és még sok-sok minden amire neki kell odafigyelni, nektek erre nem lesz időtök!
Zenekar: ha nem ismeritek a kiválasztott zenekart, érdemes elmenni  élőben meghallgatni őket, megbeszélni, hogy milyen számok illetve milyen stílust játszanak.
Érdemes arra is gondolni! Hogy előre le kell beszélni! Mettől meddig játszanak. Mennyi és hány szünet lehet, stb....
Nyitó tánc, tánctanárralHiggyétek el ha nem táncoltok akkor is menjetek el tánctanárhoz aki összeállít egy koreográfiát Nektek.
Érdemes annak is aki " bot lábúnak" tartják, vagy mondja magát. Ne hagyjátok ki!!!!
Csodás lesz a Gyertyafény keringő is. Rendkívül jó fotók szoktak készülni, leoltott lámpa, egy kis fény, egy kis gyertya,.....gyönyörűen táncolni, látni a Titeket,....
Nagyon jó dolog mikor gyakoroltok az órán egyre többet tudtok, már 5-6 lépésből is szép koreográfiát lehet készíteni.
Soha nem lesz még egy ilyen alkalom, mikor  menyasszonyi ruhában a pároddal az oldaladon keringőzni fogtok egymással.
Vagy:  mikor a menyasszonyoddal a gyönyörű ruhájában az oldaladon keringőztök egymással.
És nem beszélve arról, mikor a zenekar elkezdi játszani a megbeszélt számot, a násznépnek és saját magatoknak is táncoltok. El fog akadni a lélegzetük ebben biztos vagyok. Fantasztikus élmény. És nem csak aznap, hanem még sok-sok évvel később is.
Gondoljatok bele mikor a nyitó táncot így kezdik: egyet jobbra, egyet balra egy kis nevetés és  ennyi volt. 
Legyetek bátrak és készüljetek erre is.
Hisz ne feledjétek: tánctanárnő által összeállított öt-hat lépés  is nagyon látványos tud lenni, megfelelő zenével.
...Majd évek múlván.... (ahogy az emlékkönyvben is írva van) de csak ha 2-3 év múlva veszitek elő a videó kazettákat cd- ket, fotókat, akkor fogjátok igazán azt mondani, hogy : Oá!! De jó hogy nem hagytuk ki!
Az az érzés ami elönti a szívet, lelket... hát..... nagyon jó, elhihetitek.
Pohárköszöntő: gondoljatok a pohárköszöntőre is. A díszes pohárra, melyből   koccintotok. Lehet: kézzel díszítéses, indás, gravírozott,... egyben egy emlék, és nem csak az évfordulókon fogjátok elővenni a polcról a két poharat, hanem akkor is azzal fogtok koccintani, mikor egy kiváló esemény egy új korszak következik, ami számotokra az életetekben nagyon-nagyon fontos.
De ne csak a pohár legyen díszes, hanem a vendégekre is gondoljunk koccintáskor vadhibiszkusz virággal.
Tudom javasolni  a vadhibiszkuszt pohárköszöntőhöz! Fejedelmi látvány és élmény, mikor a pohárban enyhén gyöngyözik a pezsgő és picit kinyílik a virág. Száraz és édes pezsgőhöz is egyaránt kiváló.( Vegyétek figyelembe hogy száraz és édes pezsgőnél más hogy kell szervírozni (részletek))
+ a vadhibiszkusz virágot nem csak pezsgőbe hanem ételekhez is kiváló. receptek itt.
Székszoknyák: a székszoknyák között is igen jelentős különbségek vannak. Ami olcsónak tűnik nem biztos, hogy az a legmegfelelőbb. Figyeljünk oda a székszoknya anyagára! Ne válasszunk, nejlonos, műszálas székszoknyákat. Üléskor és felálláskor a vendéghez tapad, "és a haja égnek áll". Mert a műszálas anyag felveszi az elektromosságot.  ( nem vicc) akár hányszor fel szeretne állni, húzza maga után. Nem valószínű, hogy ez jó megoldás.
Érdemes megnézni a tűzött székszoknyákat, melyek egyenként vannak tűzve és az  úgy mond nem tűzött székszoknyák ( mi ezeket is feltűzzük, így minimális a csúszása) is kellemes tapintásúak legyenek. Nézzétek meg, tapintsátok meg őket érdemes.
Dekoráció: Hát erről tudnék igazán mesélni, hisz ez a szakmám.
Mikor felkeres az ifjú pár és bejelentkeznek, megkérdezem az időpontot, kb. hány fős lesz a lagzi, milyen színvilág volt az elképzelés, stb....
Minden esetben az árkalkulációt úgy adom ki, hogy pontos méretekkel!!! Az az nem mindegy, hogy  pl.: mennyezet dekoráció, milyen anyagból van, milyen a mérete,nem mindegy milyen szélesek és milyen  hosszúak!
Pl. 1. árajánlat egyik tétele így szól: mennyezet dekor: 40m hosszú 150cm széles fehér selyem+ kiegészítőkkel: 35.000Ft.
A 2. árajánlat tétele így szól: mennyezet dek: 40m 20.000Ft.
Biztos vagyok benne, hogy a kettő árajánlat, köszönő viszonyba sincsenek egymással.
Mert ha rákérdeztek a 2. árajánlatra ?cm széles anyagból van és kiderül hogy pl.: 5cm széles szatén vagy 44cm. széles organza.( Így már egy kicsit más igaz? Mert hiába kértetek egyforma árajánlatot DE nem ugyan azt kapjátok!
+ az 1. árajánlat adót megkérdezitek hogy pl. 44cm széles organzából mennyi lenne egy mennyezet dekor: valószínű hogy még a 20.000Ft -nál  is kedvezőbbet árat  fog mondani mivel jóval olcsóbb anyagról beszélünk!
És még valami! Ami nagyon fontos! Itt is oda kell figyelni, mint minden szakmába (tisztelet a kivételnek  és biztos vagyok benne, hogy a kivételek egyet értenek velem)  a dekoratőr a saját fotóit mutassa!!! Anyagokat, szalagokat, kiegészítőket, mivel, dolgoznak.
Legyen rá lehetőség megnézni a már  kész munkáit.
Nagyon jó tapasztalatom van arra, mikor előző esküvőink munkáját  a helyszínen nézik meg. Így láthatják élőben is hogy milyen a végeredmény , mert más 90m2 ben látni és más  a hatása 10x15 ös fotón. (lehet hogy fotó alapján azt mondanátok ez sok, viszont élőben megnézitek azt fogjátok mondani igen ez valóban kell!)
Évekkel ezelőtt volt ez a történet, mikor a beltéri dekorációt mi, viszont a boldogság kaput mástól rendelték. Mert úgymond drágállották pedig én a méreteket odaírtam.
A belső dekorációval mikor készlettünk, kíváncsiságból megnéztem a nem mi általunk felállított boldogság kaput.  
Hát mitne mondjak! Nem boldogság kapu volt!
Mi azt háttér kapunak hívjuk. Mivel a mérete alapján háttérnek felel meg.
Egyébként gyönyörű mikor a megfelelő minőségben! És megfelelő helyen állítják fel. ( Az egyik kedvencem) DE a pár boldogság kaput kértek, az-az át szerettek volna menni rajta!
Mikor a pár  vissza jött hozzánk kérdeztem, hogy meg voltak e elégedve a munkánkkal, mondták, hogy teljes mértékben a mi munkánk tökéletes volt. 
Csak a boldogság kapu nem volt elég nagy, mert a mennyasszonyi ruhával alig fért át. Én válaszoltam,:- a méretek le voltak írva az árajánlatomban. Válaszolta:- igen a miénken fel volt tüntetve, viszont a választott árajánlaton csak a  boldogság kapu szó szerepelt, így azt gondolták, hogy egy és ugyan az.
Ebből mi is tanultunk. És ezért hangsúlyozom ki minden esetben 100 x, hogy : nem mindegy milyenek a méretek, és miből készülnek!
Rendkívül gyönyörűek: a fény oszlopok, háttérfények, főasztal dekorációk, tánctér, lufiszív, textil dekorációk,lufi eső, asztaldekorációk, hélium csokrok, oszlopok, ívek,.... érdemes mindent megkérdezni, végig gondolni, hisz minél szélesebb a  választékunk annál jobban lehet összeválogatni a számotokra a legmegfelelőbbet. Ne feledjétek más egy 20m2 dekorálni, és más éttermet, sátrat, tornatermet, konferencia termet,.... dekorálni. Ég és föld a kettő. A dekorálásnál figyelemben kell venni az építés idejét az-az mennyi időt vesz igényben, hisz 90%- ban a kiválasztott helyszínen korlátozott a  munkaidő.
Lehet, hogy csak 6-7 óra áll rendelkezésre ott helyben felépíteni a dekorációs elemeket. ( legyen az oszlop, háttér, főasztal, fények, szalagok, selymek, tüllök elrendezése,......)
Nagyon sokszor még az éttermek ebédeltetnek esküvő előtt.
Ezért a pontos munkafázist kell megtervezni, megszervezni. Elő kell készülni hozzá, hisz ott már "csak" a dekoráció építésére van lehetőség.
Nem lehet az, hogy bocsika, de elmértem, elszabtam, nincs elég anyagom, nem jött be az elképzelés, nem lettem kész, majd csak másnapra lesz meg, stb.......
Ne felejtsük el,  akár 120 főnél,nagy sátorban 18-20 óra is lehet a dekoráció elkészítésének a helyszíni munkaideje.
Ez így, elgondolkodtató igaz? (Evvel azt szeretném mondani, írni, hogy figyeljetek oda kivel mit csináltattok meg.)
Itt említeném meg a léggömböket.
Lufi és lufi között is óriási a különcség. Felfújva lehet igazán csak látni!! Kérjetek/ vegyetek 1-1 db ot  és hasonlítsátok össze a  lufi minőségeket.
Nagyon szép mikor az ékszer és a gyöngyház színárnyalataival pompázik a dekoráció, (még a fehérnek is más színe van ) tökéletes formáival. Tudom javasolni a Qulatex márkát. 100% gumiból készül, kiváló minőségű, és ugyanannyi idő alatt bomlik le mind egy tölgyfalevél. Az-Az 100%-ban környezetbarát, mindezek mellett kb. 68 szín és árnyalat közül lehet választani. Gyönyörűek a Bubbles lufik, ez egy új márka, fantasztikus miket lehet kihozni belőlük.
Minden dekorációs elem, akkor mutat kiválóan ha : szépen van elkészítve, megfelelő a szín harmónia, megfelelő a méreti arányok és megfelelő helyen van felállítva.
Ehhez szaktudás és rengeteg tapasztalat szükséges.
Mi a leg csodálatosabb? Mikor minden kész van, minden a végleges helyére kerül, gyönyörű a háttér, fő asztal és az asztalok dekorálása,székszoknyák, tánctér, mennyezet, ha lehet a kültéri szertartásnál a kellékek, boltívek, oszlopok......
Az Ifjú pár és a vendégek bejönnek úgy néz ki, mintha egy varázs ütésre teremtettük volna, minden olyan könnyű, lágy, szemet ragyogtató,......
Ezért a pillanatért érdemes nekünk dolgozni, tervezni, szabni, varrni,........  hogy e pillanat ilyen csodás legyen, hisz  az emberekben az élmény a leghosszabban megmaradó ajándék.
Gondoljunk a gyerekekre is: folyt. köv.
Virág: És nem utolsó sorban a virágok. Így elnézést is kérek, hogy Őket hagytam utoljára, de annál fontosabbak, hisz csodaszép költeményeket tudnak varázsolni a menyasszony kezébe, koszorús lányoknak,  az asztalokra, kapukara, .......
A virágkötők napjainkban, szinte bármilyen csodálatos virágokat  be tudnak rendelni, szerezni. 
  Biztos vagyok benne, hogy kész ötlettel mentek, de biztos vagyok abban is, hogy Ők is rengeteg sajátkészítésű virágcsokrok fotóit tudják megmutatni nektek.
Érdemes azt is megbeszélni, hogy ha az asztalon csokrok lesznek, mibe lesz téve ki biztosítja a vázákat, és érdemes azt is megbeszélni, hogy a vázába való dekorálást ki  végzi, a dekoratőr vagy a virágos.
A virágoknál is úgy mind más fontos kellékeknél szinten tudom javasolni, hogy érdemes élőben is megnézni a virág színeit.
pl.: a fehér rózsa, fehér gerbera volt az elképzelésed az valóban fehér e nem pedig ekrü?
Ha fekete virág az elképzelés valóban fekete lesz a csokorban vagy inkább lilás?
Volt már példa, mikor a megrendelő 100% biztos volt benne, hogy fekete kálát fog kapni.
Mikor odahozták a feketének rendelt kálát,  igen csak lilás árnyalata volt, ami gyönyörű volt, viszont a futó, a szalagok 100% feketék voltak amilyet a megrendelő is kért. Készültem más szalagokkal is mely kiegészítésnek használtunk,
és gyönyörű lett. Mivel a kiegészítések, kellőképpen illettek a kálához így  megoldottuk a helyzetet, de ha nem figyeltem volna, hát érdekes lett volna az összhang.
A virágosoknak nagyon sok féle virágtermésük, leveleik, gyöngyök, kiegészítőik vannak. Érdemes ezeket is figyelembe venni, ötleteiket megfontolni. Remélem ezzel a kis összeállítással sikerült segítenem abban, hogy könnyebben  döntsetek, és ne maradjon le semmi életetek NAGY NAPJÁRÓL!
Webdesign

A nagy nap